i-Jawab

Pasti anda pernah dengan soala-soala ini....

Soalan 1 : Aku nak tunggu dulu??

  • takpe...lelama mesti dia amik punya..tp nak tunggu sampai bila?? jgn sampai tua sbb premium dah tinggi, jgn sampai sakit, sbb dah tak ada co. takaful nak tanggung...amik la sementara masa muda, kuat bekerja.. :-D dan tahukah anda?.. bayaran sumbangan murah ketika masih muda dan sihat tidak akan meningkat sehingga kita berumur 80 tahun.


Soalan 2 : Apa untungnya saya ambik insurans/takaful ni?

  • banyak untungnya salah satu anda secure future memang la future tak leh tau tapi kita bleh rancang dari sekarang... cuma anda kira berapa ruginya anda takder insuran/takaful andai kata masuk spital bil puluh puluh ribu .... cuba pk uncertainty of life .....????????


Soalan 3 : Saya dah ada simpanan untuk anak2..

  • Bagus alhamdulillah ... bertuah anak2 anda ... tapi cuba anda pk sesorang bapa di serang stroke agak agak siapa nak simpan untuk anak2 dia yerk (bini ke...mungkin ...abis ubatan suami nak pakai duit mana yerk?)... lagi haru duit yg di simpan untuk anak2 itu di guna pakai ....uyoooooooooo makin ramai anak2 berhenti sekolah ... yg pandai tak dapat belajar ... isk isk isk ... itu datangnya keuntungan insuran/takaful yang akan menjamin simpanan anda disamping membiayai kos perubatan anda sekeluarga.


Soalan 4 : Sori, saya tak minat insurans/takaful ni..

  • tang mana tak minat tu encik.... insuran/takaful bukan la sesuatu yg harus d minati atau sesuatu yg ada ada la tak der takderla ianya merupakan satu keperluan sekarang.... zaman dahulu kala mungkin kot tapi bukan zaman canggih ni ,.... kita harus berkembang dgn zaman ... tapi en, ada insuran kete tak? kalau ada kenapa yerk? rasa penting tak insuran kete tu bila kena langgar ke apa ker?


Soalan 5 : Company saya dah cover medical..bla bla bla..

  • Sampai bila tu encik?sampai pencen?just an info ya ... andai kata semalam seorang perkeja tu kena kanser ... well dah tentu tak dapat perform keje ngan bagus kan sbb kena p rawatan la .. kena rehat laaa ..kena ambik MC la...so kerje tak perform .. kalau cik jadi boss cik buat apa dgn perkerja tu ? budak sekolah pun tahu jawapan ni.. kalo dah kena berenti, ingat2 senang tak carik keje?.. at least kalo ada insurans/takaful, dengan pampasan dan elaun2 apa semua.. encik boleh mulakan hidup baru dengan perniagaan.Amacam?


Selepas mendengar penerangan daripada saya, seorang pelanggan saya menyatakan bahawa beliau belum bersedia lagi untuk membeli takaful dan mempunyai masalah kewangan.
Beliau berkata dengan penuh kesopanan kerana mungkin tidak mahu mengecewakan saya, "Encik Budiman, bolehkah anda tinggalkan kad, saya akan menghubungi bila bersedia nanti untuk membelinya?"
Selepas mendengar kata-katanya, saya mengeluarkan dua tablet panadol dan meminta segelas air suam. Setelah beliau membawa air suam, saya menyerahkan panadol tersebut kepada beliau.
2 bijik je
Beliau tergamam seketika dan berkata,"Kenapa serahkan kepada saya,saya tidak sakit. Saya ingatkan anda yang mahu memakannya."
Kemudian saya berkata, "Bukan,ia bukan untuk saya, tetapi untuk anda."
Beliau menjawab, "Saya tidak perlukan panadol sekarang."
Saya berkata, "Bilakah masanya anda mengambil panadol?"
Beliau menjawab, "Saya mengambil panadol hanya apabila saya sakit kepala."
Saya berkata lagi, "Pernahkah anda mengambil panadol sebelum anda sakit?"
Beliau menjawab, "Tidak".
Saya menambah, "Encik, perkara yang sama juga berlaku pada takaful. Anda tidak akan terfikir untuk menganbil takaful sebelum anda sakit."
"Tetapi jikalau anda terlantar di hospital dan juga tidak mempunyai kewangan yang cukup untuk membiayai kos perubatan anda, mungkin pada masa itu anda akan ingat kepada saya dan akan menghubungi saya untuk membeli takaful."
"Tetapi tidakkah anda terfikir pada masa itu tidak ada syarikat takaful dan insurans yang akan menerima anda lagi. Jikalau syarikat saya menerima anda ketika itu, saya rasa saya tidak perlu datang berjumpa dengan anda sekarang kerana saya rasa lebih baik saya menjual takaful pada orang-orang yang sedang tenat di hospital."
"Apakah anda fikir menangis kemudian lebik baik daripada membuat persiapan awal?"